Kağıt Paspartu Nedir ? Kağıt Paspartu Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

12.07.2016

Kağıt ve kağıt türevi olan tüm nesnelerin üzerine çalışılmış fotoğraf, suluboya, poster, puzzle, karakalem çalışması, rölyef, linol baskı vb. eserlerin sanatsal çerçeve ile çerçevelenerek duvarda sergilenmesi mümkündür.

Sanatsal çerçeve ile çerçevelenerek duvarda sergilenecek eserlerin kimi zaman boyutlarının küçük olması sebebiyle büyütülmesi için, çerçeve ile renk uyumunun sağlanması için, duvar rengini esas alarak  güzel bir kompozisyon yaratmak için, derinlikli diğer bir adıyla üç boyutlu çerçevelerde derinlik sarf malzemelerini gizlemek için yada sanatsal çerçevenin asılacağı mekandaki aksesuar gibi bazı nesnelerle uyum sağlamak için kağıt paspartu kullanılabilir.

Kağıt paspartular; düz kağıt üzerine basılmış birçok renkte olabildiği gibi kadife ve kumaş benzeri malzemeler ile basılmış farklı renklerde ve desenlerde de olabilmektedir.

Kağıt paspartu seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle “kağıt paspartu neden kullanılmaktadır?” sorusunun yanıtlanması gerekir. Bazı durumlarda – papirus, derinlikli çerçeve gibi. – eserlerin sanatsal çerçeve ile çerçevelenmesi için kağıt paspartu seçimi önemlidir. Kağıt paspartu papirusun saçaklarının görülmesini yada derinlikli çerçevelerdeki derinlik malzemelerinin gizlenmesini sağlar.  Bu gibi işlerde kağıt paspartunun kullanılması zorunlu olduğu için kağıt paspartu – sanatsal çerçeve -  çerçevelenecek eserde bulunan hakim renkler arasında bir uyum sağlayacak  rengin seçilmesine önem verilmelidir.

Suluboya resimler, fotoğraflar, puzzlelar, karakalem çalışmalarında kağıt paspartu kullanmadan da eserleri sanatsal çerçeve ile çerçevelemek mümkündür. Bu eserlerin çerçevelerinde kullanılacak kağıt paspartularda renklerin yanı sıra kağıt paspartu genişliklerinin de göz önünde bulundurularak seçim yapılması gerekir.  

Kağıt paspartu genişliği, kağıt paspartu rengi, sanatsal çerçeve modeli, duvar rengi vb. birçok değişkenin göz önünde bulundurularak seçim yapılması gerekmekte iken seçeneklerin fazla olması eser sahibinin seçim yapmasını zorlaştırmaktadır. Eserin çerçevelenmiş halini görerek yapılacak seçimler doğru kararların verilmesini sağlayacaktır.

Türkiye’nin online çerçeve atölyesi sanatsalcerceve.com web sitesindeki kendin tasarla modülü ile sanatsal çerçeve ile çerçevelenecek eser için birçok farklı kalınlıkta onlarca kağıt paspartu arasından dilediğiniz seçimi yapabilirsiniz ve eserlerinizin çerçevelenmiş halini görerek doğru seçimler yapabilirsiniz.

Online çerçeve atölyesi ile sanatsal çerçeve seçiminizi bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan yada tabletinizden dilediğiniz zaman yapabilirsiniz, beğendiğiniz sanatsal çerçeveli resimlerinizi facebook yada instagram hesaplarınızdan arkadaşlarınızın beğenisine sunabilirsiniz ve sanatsalcerceve.com web sitesinin bilgilerini paylaştığı size en yakın çerçeveciye giderek ürününüzü çerçeveletebilirsiniz.