Çerçeve Paspartu Nedir ?

26.07.2016

Herhangi bir eseri çerçeveletirken birden fazla ürün için karar vermemiz gerekmektedir. Çerçeve, kağıt paspartu ve camın yanı sıra çerçeve paspartu da kullanılıp kullanılmaması ve hangi modelin kullanılacağı hususlarında düşünülmesi ve karar verilmesi gereken bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’nin Online Çerçeve Atölyesi www.sanatsalcerceve.com web sitesinde bulunan Kendin Tasarla Modülü ile çerçevelenecek eser doğru kombinasyonlar oluşturularak eserin çerçevelenmiş hali görülebilir. Çerçeve paspartular, genellikle düz ve açık renkli çerçevelerden oluşmaktadır. Çerçeve paspartu herhangi bir çerçeve ile birlikte kullanılır. Çerçeve paspartu kullanılmasının birçok sebebi olabilir. Çerçevelenecek eserin ebatlarını büyütmek çerçeve paspartunun seçilmesinde birinci etkendir. Eserde bulunan hakim renkler ile beğenilen çerçevenin renklerinin birbirine yakın olması halinde çerçeve ile eserin kaynamaması için çerçeve paspartu kullanılabilir. Burada çerçeve paspartunun renkler arasında geçiş yapması sağlanır.

Yağlıboya tablo ve tual üzerine dijital baskı eserlerde ise çerçeve paspartunun kullanılması genel kabul görmüş bir tercihtir. Bu tür ürünlerde müşteriler kabul görmüş beğeniler doğrultusunda çerçeve paspartu olmaksızın eseri çerçeveletmek istemezler.

 

Çerçevelenecek eser ne olursa olsun, Çerçeve paspartu kullanılsın yada kullanılmasın her zaman dikkat edilmesi gereken husus eser sahibinin beğenileridir. Eserin muhafaza altına alınarak duvarda sergilenmesini sağlayan Sanatsal Çerçeve, eser sahibinin beğenisini kazanmıyorsa; eserin asıldığı mekan ile eserde kullanılan Sanatsal Çerçeve’nin birlikte sağladığı uyumun hiçbir kıymeti yoktur.